top of page
חיפוש

קרע ברצועה הצולבת הקדמית (ACL)

  • תמונת הסופר/ת: Daniel Lampert
    Daniel Lampert
  • 11 ביוני
  • זמן קריאה 2 דקות

רצועת ה ACL (anterior cruciate ligament) היא אחת משתי הרצועות הצולבות בברך המחברות בין עצם הירך לעצם השוק. תפקידה לייצב את הברך ולמנוע תנועתיות יתר של השוק לפנים בפעולות שונות.


מי למה ואיך?


המנגנונים השכיחים בפציעת ACL הם בפעולות של: האטה מריצה מהירה, שינוי כיוון מהיר ונחיתה מגובה. במקרים רבים הפציעה תלווה ברעש/"קנאק", בנפיחות מידית ובתחושת חוסר יציבות. הרגשה שהברך בורחת וקושי בנשיאת משקל על הרגל הפצועה אופייניים גם הם.


פציעת ACL שכיחה יותר בגילאי 15-40, בעיקר בקרב ספורטאים המשתתפים בפעילויות המערבות סיבובים במקום כמו כדורגל, כדור-סל וסקי. מסיבה שאינה ברורה, שכיחות הפציעה גבוהה יותר בקרב נשים ועומדת על יחס של 1/4. ההשערות מדברות על מבנה אנטומי פגיע יותר, שינויים הורמונליים שמביאים לפגיעות יתר ושליטה עצבית-שרירית פחות טובה.


אבחון קרע ברצועה מתקבל על ידי מספר בדיקות קליניות ופענוח בדיקות הדמייה (בד"כ MRI) שמאשש את החשד.


אפשרויות הטיפול:


הטיפול בפציעה מתחלק ל2: ניתוח + פיזיותרפיה או פיזיותרפיה בלבד.

ההחלטה לגבי אופי הטיפול מתקבלת יחד עם המטופל ומתחשבת ברקע רפואי, סוג /חומרת הפציעה, גיל המטופל, רמת הפעילות הפיזית טרום הפציעה, רמת הפעילות הנדרשת בסיום השיקום ועוד.


בניתוח, בד"כ מבוצע שימוש בשתל עצמי (גיד פיקה, גיד המסטרינג, גיד 4 ראשי) או בשתל חיצוני. בשנים האחרונות עולות אפשרויות טיפול נוספות כמו חיבור הרצועה עם מרכיב קולגן ודם ללא שימוש בשתל או הימנעות מניתוח על ידי קיבוע הרגל בכיפוף ברך לתקופה של מספר חודשים עד לאיחוי הרצועה והתחלת שיקום פיזיותרפי.


הספרות הרפואית מלאה בעדויות של יתרונות וחסרונות לכל אחד מסוגי השתלים ולכן בד"כ השתל הנבחר יהיה זה שלמנתח יש איתו את הניסיון הרב והטוב ביותר.


פיזיותרפיה:


הטיפול הפיזיותרפי מתחיל מיד אחרי הפציעה/הניתוח. מטרת הטיפול המוקדם היא להוריד את הנפיחות ולהגיע לטווחי תנועת ברך מלאים תוך הקלת הכאבים. הטיפול כולל עיסויים, שרוולי לחץ, אלקטרותרפיה, טייפינג, קרח, תרגול עדין והדרכה ביתית. במקביל שמים דגש על תבנית הליכה תקינה למניעת פיצויים מהקרסול/ירך/גב. ההליכה הראשונית בד"כ תהיה עם קביים. בשלבים מאוחרים של השיקום הטיפול מתמקד בהחזרת הרגל לחזקה המקורי על ידי תרגול אינטנסיבי הכולל חיזוקים כנגד משקולות, קפיצות וריצות.


במידה ובוצע ניתוח, הטיפול יתקדם לפי פרוטוקול המתקבל מהמנתח שמחולק לשלבים לפי שבועות.

בצורה גסה ניתן להגיד שלאחר 6 חודשים מהניתוח חוזרים לריצה ולאחר 9 חודשים עד שנה חוזרים לפעילות מלאה. דחיית החזרה לפעילות מלאה הוכחה כמונעת פציעה חוזרת.


 
 
 

פוסטים אחרונים

הצג הכול
פריצת דיסק - גב תחתון

פריצת דיסק (herniated disc) בגב התחתון היא אחת מהבעיות האורתופדיות השכיחות ביותר בקרב האוכלוסייה הבוגרת. עמוד השדרה מורכב מחוליות וביניהן...

 
 
 
וסטיבולר נויריטיס (Vestibular Neuritis)

וסטיבולר נויריטיס הוא מצב אקוטי של פגיעה בתפקוד המערכת הוסטיבולרית הפריפריאלית. הגיל הנפוץ ביותר להופעת המחלה הוא בין 30-60 ללא הבדל בין...

 
 
 
מיגרנה וסטיבולרית

מיגרנה וסטיבולרית מאופיינת בסימפטומים של סחרחורת וחוסר יציבות, ולעיתים קרובות מופיעה ללא כאב ראש טיפוסי. זהו מצב שבו המערכת הוסטיבולרית,...

 
 
 

Comments


bottom of page